12 de febr. 2010

Garbo, l'espia

Ja l’he vist, per fi.

Interessantíssim i divertit documental sobre la figura de Juan Pujol García, Garbo. Un català que, durant la Segona Guerra Mundial, treballà d’agent doble pels serveis secrets britànics i pels alemanys, enganyant a aquests últims.

Primer va intentar espiar pels anglesos, però no el van voler. Així que l’home va anar a trucar a la porta dels alemanys, que van acceptar. Garbo va vendre’ls-hi que els hi enviaria informació des de Londres, on realment no havia estat mai. En comptes d’això, va instal·lar-se en una ciutat de la costa portuguesa, prop de Lisboa, i des d’allà enviava els seus informes i els dels més de 20 agents que tenia al seu servei. Tot absolutament inventat, fruit de la seva fèrtil i prodigiosa imaginació. Fins i tot el seu complicat entramat d’informadors eren inventats, no existien.

Era un home sol enganyant tot el Tercer Reich.

I ho va fer tan bé, que al final els britànics van acabar per contractar-lo, ara sí, perquè espiés per a ells. Genial. Garbo tenia als alemanys tan ficats a la butxaca que va convèncer-los que el desembarc de Normandia (el Dia D i tot el que va comportar) era només una maniobra dels aliats per tapar la veritable acció definitiva: un desembarc massiu que tindria lloc al pas de Calais (i que mai es va produir).

De totes, maneres, gràcies a les mentides que Garbo redactava (en llarguíssims informes, plens de detalls inventats), l’engany va colar, i els alemanys no van prestar tota l’atenció que haguessin hagut de prestar a la mítica operació aliada del 6 de juny de 1944. La resta, com se sol dir, ja és Història.

Garbo va ser l’únic home condecorat pels dos bàndols. Després de la guerra va fondre’s, simulant la seva pròpia mort a l’Àfrica. Realment va travessar l’Atlàntic per establir-se a Veneçuela. Fins que l’any 1984 (40 anys després del Desembarc), un historiador dels serveis secrets britànics va acabar trobant-lo...

El documental, Garbo, l’espia, l’home que va salvar el món, explica tot això i més. Imprescindible i apassionant.