25 d’abr. 2009

L'impost revolucionari del Capità Enciam

Quien roba a un ladrón tiene cien años de perdón. I qui roba en nom del planeta és el Capità Enciam disfressat de bandoler. La policia ha detingut al president de l’agrupació ecologista Aran Valor Natural (Avalon) i al seu advocat, per un presumpte cas d’extorsió a empresaris. Segons la policia, els responsables d’Avalon amenaçaven de denunciar a certs empresaris de la Vall d’Aran, per atemptar contra el medi ambient, si aquests no s’avenien a fer donacions al grup ecologista. La investigació va començar a primers d’any, arran de la denúncia d’una de les suposades víctimes. Segons explica el diari El País, el president d’Avalon era molt conegut a la zona, pel seu omnipresent i incansable activisme, i pel fet que el seu dit acusador assenyalava tant empreses, com particulars o institucions araneses.

Jo per la meva banda, mentre llegia la notícia al bar, tot esmorzant, he pensat que seria lògic creure que si els empresaris acceptaven l’extorsió i pagaven és perquè no estaven gaire segurs de passar la inspecció que motivaria una possible denúncia... Però potser m’equivoco. Una altra cosa és què feia l’agrupació ecologista amb els diners aconseguits amb aquest mètode tan discutible. ¿O és que la veritable trama l’han creat alguns empresaris per desacreditar als d’Avalon, i així poder fer amb impunitat, sense haver de preocupar-se gaire pel medi ambient?
Segons el mateix diari –embolica que fa fort!–, el president d’Avalon “no goza de muchas simpatías” a la vall. Tot plegat ens recorda aquelles trames locals, complicades i difícils de desxifrar, precisament per la seva especificitat, per això no vull opinar més del compte, perquè seria paper mullat. Vet aquí una notícia de continuïtat que mereixerà la nostra atenció, si és que volem treure’n l’entrellat. (Pel què puc comprovar en el moment d'escriure aquestes línies, els d'Avalon encara no s'han fet ressó de la notícia a la seva web.)