25 d’abr. 2009

Periodistes signant llibres

Sis dels vuit autors de més èxit del darrer Dia del Llibre (si mesurem l’èxit estrictament pel nivell de ventes) són periodistes. El malaguanyat Stieg Larsson, el radiofònic Gaspar Hernández, l’utòpica (o no tant) Patricia Gabancho i l’imprescindible Javier Cercas; els altres dos primers llocs que falten per arribar a sis, també són hits del suec. ¿La clau del triomf d’aquests professionals de la comunicació reconvertits en escriptors és crear ficció amb les tècniques (i el bagatge) amb les quals s’acostaven a la realitat? ¿Podria ser al revés: que tota la seva experiència com a lectors de ficció, els servís en el seu dia a dia professional com a periodistes? ¿Què s’és primer, escriptor o periodista? ¿En literatura passa el mateix que amb el cinema, que sempre s’ha dit que un crític de cine és un director de cine frustrat? ¿Un periodista és un escriptor sense imaginació, que necessita la realitat com a font inesgotable d’històries? ¿Què vol dir ser mediàtic? ¿Què vol dir ser escriptor? ¿Ha de saber escriure un periodista? ¿És el mateix escriure que comunicar? Nou preguntes; cap resposta. No tots els posts s’han de donar mastegats...

5 comentaris:

Jesús Hierro ha dit...

La relación entre literatura y periodismo es apasionante. Solo un matiz a lo que tú escribes Jordi: el periodismo es literatura, aunque no sea -a veces si- ficción. Por tanto un periodista también es escritor, que escribe, valga la redundancia, en un formato determinado. Dice Arcadi Espada que González-Ruano se molestaba cuando al referirse a él lo hacían como "escritor y periodista". González-Ruano contestaba que era como si pusieran "médico y prácticante" y qe con una de las dos cosas era suficiente. Un periodista es un escritor al fin y al cabo.

J. B. ha dit...

Hay posts flojos (como el mío) que se ven justificados por comentarios de altura (como el tuyo). Eso buscaba yo con tanta pregunta: alguna respuesta. Gracias, Suso.

Jesús Hierro ha dit...

De post flojo nada, Jordi. Planteas preguntas muy interesantes. A ver si encontramos alguna respuesta.

Nuria Vázquez ha dit...

Compañeros, ya veo que cerrásteis el facebook hace mucho tiempo... ahhh, cuán sabios os habéis vuelto!
No os merezco.

Profe ha dit...

Les preguntes estan molt bé, però en Cercas no és periodista. Una cosa és escriure en un diari i una altra ser periodista. Això sí, escriu molt bé.