31 de maig 2009
Un flac favor a la genial obra de Larsson
Començaré per l’advertència. La pel·li conté spoilers (que ya les vale als guionistes). O el que és el mateix: qui no hagi llegit la segona novel·la, veurà coses a la primera pel·li que no hauria de veure. Que no hauria de saber, vaja. I això és lleig. I ara les veritats (que molts em direu que són òbvies, i tindreu raó). La versió en cel·luloide no li arriba ni a la sola de les sabates a la versió literària original. I punt. (I argumentaré una mica la darrera afirmació, no fos cas que se'm titllés de Boyero.) A la pel·li hi falten personatges, i alguns dels que sí que hi surten, estan o mal o poc retratats. I l’argument està tan simplificat que un fins i tot pateix pels pobres que no hagin llegit el llibre, no sigui que no entenguin algun detall important.
I m'aturo aquí, per evitar spoilers. Però vaja, malgrat que els hi desitjo molt d'èxit, i que visualment són espectaculars i que, en el fons, estic content d'haver pogut veure a la gran pantalla una història tan potent i que ens ha emocionat tant, la conclusió és que, al costat de les novel·les, aquestes pel·lícules no valen res. Alguns direu que ja m’ho havíeu advertit, i no em caurà cap anell per admetre que teníeu raó (tampoc en porto, de totes maneres).
25 de maig 2009
El misteri del Baikal
Aquest post va dedicat a unes poques persones. Aquelles a les què els hi agrada pensar que hi ha coses ocultes darrere la cortina de veritats establertes que ho impregna i ho cobreix tot. Aquelles que quan hi ha dues maneres d’entendre o d’interpretar una notícia (la lògica i racional, per una banda, i la improbable però possible, per l’altra) opten per la més excitant, la que els fa volar la imaginació, i anar una mica més enllà d’allò que donem per sobreentès. Les mateixes persones que quan, el febrer passat, The Sun va insinuar que els de Google Maps havien descobert l’Atlàntida a prop de les Canàries, es van emocionar. Aquell dia era la possible troballa del mític continent desaparegut sota les aigües, fa milers d’anys... I avui és la descoberta per part de la Nasa de dues siluetes circulars, dues ombres misterioses, de 4,4 km de diàmetre, sota el gel del llac Baikal (Sibèria, Rússia), que també fan volar la imaginació i que ens poden recordar la forma de certes naus... espacials i extraterrestres. En fi. Segurament no serà res, i tot plegat tindrà una explicació racionalment avorrida, però mola pensar el contrari. Com deien en aquella inoblidable sèrie de TV: la verdad está ahí fuera. [Per cert, sí, m'encanten els programes de l'Iker Jiménez.]
23 de maig 2009
60 holandesos amb sort
22 de maig 2009
20 de maig 2009
Un Kindle per a Eco
18 de maig 2009
L’elegant blanc i negre de Timm Kölln
Mor l'escriptor i poeta Mario Benedetti
usted sabe
puede contar
conmigo
no hasta dos
o hasta diez
sino contar
conmigo
si alguna vez
advierte
que la miro a los ojos
y una veta de amor
reconoce en los míos
no alerte sus fusiles
ni piense qué delirio
a pesar de la veta
o tal vez porque existe
usted puede contar
conmigo
si otras veces
me encuentra
huraño sin motivo
no piense qué flojera
igual puede contar
conmigo
pero hagamos un trato
yo quisiera contar
con usted
es tan lindo
saber que usted existe
uno se siente vivo
y cuando digo esto
quiero decir contar
aunque sea hasta dos
aunque sea hasta cinco
no ya para que acuda
presurosa en mi auxilio
sino para saber
a ciencia cierta
que usted sabe que puede
contar conmigo.
(Hagamos un trato. Mario Benedetti.)
Per mi era el poeta dels enamorats en llengua castellana. Ho feia fàcil, senzill, amb tendresa i amb una sinceritat exaltada. I, sobretot, sabia com fer-ho sense sonar cursi. Quan ell el conjurava, l'amor era pura màgia quotidiana. Els poemes que vaig llegir-li estaven fets de petites carícies, de mirades, de complicitats, de desitjos i d’esperances. Amb ell mor un poeta extremadament sensible... amb qui molts havíem fet un pacte, perquè ens ensenyés a volar sense cursileries, només sentiments a flor de pell.
17 de maig 2009
Cortines de fum
"...hasta que el pasado 17 de marzo (seis meses después de saltar a la fama) ofreció una rueda de prensa para presentar una nueva revista, Podemos. Los Mossos d'Esquadra le detuvieron aquella misma tarde en el rectorado de la Universidad de Barcelona, donde coincidió con los estudiantes encerrados para protestar por el proceso de Bolonia. "Estuve trabajando muchas horas con el ordenador y desesperé a los policías. ¡Pensaban que no iba a acabar nunca!". Al día siguiente, la policía desalojó también a los estudiantes, lo que degeneró en una batalla campal. Duran cree que no fue gratuito e interpreta los disturbios [del fatídic 18 de març, a plaça Universitat, al migdia, i Via Laietana, per la nit] como una "cortina de humo buscada por la policía" para ocultar su arresto."
No resulta descabellat pensar que té raó amb això de la cortina de fum. De ser així, però, les desproporcionades càrregues policials d’aquells dies serien encara més flagrants. I, un cop més, quedaria palès que qui té la capacitat de decidir l’Agenda Setting té un poder enorme.
15 de maig 2009
“Me vais a comer el coño por decreto”, va dir l’emperadriu Wu Hou
Copio literalment del consultori de
És part de la resposta de
(*Segons l’entrada en castellà de la paraula “cunnilingus” de
14 de maig 2009
Estrella de la Mort vs Enterprise
¿Qui no ha pensat mai en barrejar mitologies, personatges de novel·les, sèries o pel·lícules diferents en una mateixa ficció, encara que sigui per un minut? No us perdeu aquest vídeo "rodat per un periodista intrèpid", en plan Callejeros, que mostra la destrucció de la nau Enterprise (d'Star Trek) per part de l'Estrella de la Mort de l'Imperi (d'Star Wars).
Xiulets silenciats per TVE
[Afegit el mateix dia, després de dinar: la direcció de Televisió Espanyola ha reaccionat, i han destituit al director d'esports de la cadena.]
13 de maig 2009
De moment, la Copa del Rei
12 de maig 2009
Mil leviatans de plàstic
Frase pamfletària i exagerada, la darrera. A vegades em passa. Però és que m’ha sortit així quan he escrit el text aquest matí, per a un exercici de l’assignatura de Redacció. Sigui com sigui, em venia de gust compartir la notícia, que no és pròpiament d’actualitat però que també mereix la nostra atenció. Demà ja parlaré (o no) del Barça. El post d’avui va dedicat al planeta. Bona nit.
*(De fet, no cal anar tan lluny, només cal mirar l'aigua del port de Barcelona.)
11 de maig 2009
Ganivetades i llibertat d'expressió
9 de maig 2009
Blocaires que, malgrat tot, escriuen
7 de maig 2009
Buscant la Lisbeth amb una Olympus 840
Rafael Olmos torna a tenir feina
Resultats de l'enquesta d'el·laboració pròpia sobre quants títols guanyarà el Barça aquesta temporada
-6 persones han contestat "I a mi què cony m'importa"
-5 han assegurat que "Evidentment! És que encara hi ha algú que ho dubti?"
-1 ha dit que "No; de fet crec que Guardiola no és l'adequat"
-i 1 altra que "La Lliga i la Copa, sí; però la Champions t'ho diré després del partit contra el Chelsea"... del què dedueixo que, avui, aquesta persona votaria la segona opció més triada, la del Evidentment...
Resumint: veig que aquest bloc té tants lectors 100% futboleros com lectors que passen olímpicament del futbol. Gràcies a les 13 persones que van participar.
6 de maig 2009
Un Barça èpic es classifica per la final de Roma amb un golàs a l'últim minut
5 de maig 2009
El mico, l'Hereu i el Tresserras
4 de maig 2009
La presumpta filla de l’assassí del zodíac
3 de maig 2009
Un Barça de llegenda
Dedico aquest post a tots aquells que ahir van vibrar d’il·lusió amb el 2 a 6; i molt especialment al meu avi, que no ha parat d’intentar que el seu nét li sortís culé, malgrat que el seu nét sempre hagi passat bastant del futbol.
2 de maig 2009
"Era un hombre tranquilo con las patillas bien rasuradas"
Em fascina, ja ho sabeu, la finíssima línia que moltes vegades separa la literatura del periodisme. Tan prima com la frontera entre els mals pensaments que floreixen en la ment d’un home desesperat i el moment en què aquest home decideix dur-los a terme, fins a les últimes conseqüències. Encara que després falli en l’intent (com tan bé resumeix el nostre company Jordi Caixàs, amb molt pocs pèls a la llengua). Per això he començat i acabaré el post d’avui amb fragments del genial article signat per la periodista Isabel Ferrer, des de La Haia, aparegut a l’edició en paper d'El País d’aquest dissabte. Perquè és un clar exemple de bon periodisme/ bona literatura. I perquè ella mateixa insinua a la primera línia l’estreta i apassionant relació que hi ha entre les novel·les negres i els successos. En el cas del senyor Karst Tates (que, salvant les distàncies, cada vegada em recorda més al que retrata la pel·li Taxi Driver), tot apunta que, acorralat per haver perdut la feina i l’apartament on vivia, va acabar decidint-se pel magnicidi. Per això va agafar el seu Suzuki i va saltar-se el cordó de seguretat de la desfilada del Dia de la Reina, festa nacional holandesa, per fer-li pagar a la Família Reial. Però va fallar, com tots sabem, provocant la mortaldat de sobres coneguda. O això és el que pensem. Perquè, com molt bé s'ha dit, el veritable motor dels seus actes se l’ha emportat a la tomba. Poca cosa més s’ha pogut sondejar del laberint del seus pensaments. Com diu Isabel Ferrer: "Era un hombre tranquilo con las patillas bien rasuradas", es lo más íntimo que se ha podido saber.