30 d’abr. 2009
Vampirs a la portada d'El País
Sang, violència, espectacle i audiència
29 d’abr. 2009
2ª accepció del mot "infoxicació"
Infoxicació (2)
No tenir temps per poder llegir totes les notícies que generen els mitjans de comunicació sobre la greu crisi sanitària provocada pel nou brot de grip porcina.
3 apunts de continuïtat a 3 posts anteriors
2.- Agustín Fernández Mallo, a qui feia referència en el post d'ahir, ha rebut un enèssim premi per la seva postmoderna i postpoètica novel·la puzzle, Nocilla Experience, que és la segona part de la trilogia del seu Proyecto Nocilla.
3.- El cap de setmana passat us parlava del president d'una associació ecologista detingut per un presumpte cas d'extorsió a empresaris de la Vall d'Aran. Es veu que els demanava diners a canvi de no denunciar-los per atemptar contra el medi ambient. Doncs bé, segons informava El País dilluns, el jutge va dictar presó provisional pel president, alhora que va posar en llibertat a l'advocat de l'associació, després de prendre-li declaració.
28 d’abr. 2009
La Bruni (sensual i idealitzada) de Fernández Mallo
27 d’abr. 2009
Enganxats a la Salander
Larsson era redactor d’Expo, una publicació mensual sueca, especialitzada en corrupteles polítiques, trames econòmiques fosques i activitats delictives de grups d’extrema dreta; fins i tot havia rebut amenaces de mort per alguna de les seves investigacions. Aquell darrer dia, una averia a l’ascensor de la seu de la revista on treballava va obligar-lo a pujar uns quants pisos a peu. Un cop dalt, va començar a trobar-se malament; els seus companys van avisar una ambulància que arribaria tard. Hi ha qui parla dels mals hàbits dels seus darrers mesos de vida. Treballava a Expo durant el dia, i de nit redactava les novel·les que el farien cèlebre, alimentant-se únicament de menjar ràpid, cafè i cigarrets. D’altres parlen de l’estrès provocat per les amenaces i les indagacions que l’ocupaven. I alguns mesclen els dos factors, i ho sumen a la possibilitat que el mecanisme de l’ascensor hagués estat sabotejat. Embolica que fa fort.
Quan es barregen en un sol home una mort prematura en circumstàncies dubtoses, una activitat professional tan arriscada com interessant, i més de quatre mil pàgines de literatura negra d’alt voltatge, l’èxit de vendes, i un seient al costat dels escriptors inoblidables, està assegurat. Els seguidors de les aventures del periodista Mikael Blomkvist (romàntic àlter ego de Larsson) i de la hacker Lisbeth Salander (fosca i apassionant heroïna postmoderna) compten les hores que falten perquè arribi el juny (o el maig, segons alguns llibreters) i puguin llegir la tercera i forçada última part d’aquesta saga que provoca addicció. [Text: Jordi Benavente. Publicat a L'Informador de Martorell el 3 d'abril de 2009].
I, mentre esperem aquest anhelat Dia-D (que ja j'ha confirmat que serà el 23 de juny), no parem de rebre informació extra, crítiques apassionades i fins i tot enceses “hagiografies” dels seus personatges principals, com és el cas de l’autista, bisexual, prima, petita i perillosa Lisbeth Salander, a qui el periodista Javier Rioyo ha dedicat un entusiasta article a El País d’aquest diumenge.
26 d’abr. 2009
Més notícies (i més alarma) sobre la grip porcina
25 d’abr. 2009
Estranya grip porcina assota Mèxic i EUA
Al final resultarà que les paraules de la professora de Cultura Periodística Contemporània prendran ales i es faran realitat: les pandèmies et sorprenen quan menys t’ho esperes. Fa ben poc ens parlava a classe de l’anomenada “Grip Espanyola”, que va assolar Europa a principis del segle XX, matant uns 40 milions de persones. Bé, doncs aquesta vegada és una altra grip, una desconeguda derivació de la grip porcina. Veurem què passa. Esperem que la OMS i la resta d'organismes i autoritats competents puguin reaccionar a temps, evitant més morts.
Pel què fa al cobriment mediàtic, és evident que tots els mitjans s'hi estan bolcant. Valgui l’exemple d’El País, que té un periodista recorrent la capital mexicana, i enviant petites càpsules informatives cada deu minuts...
L'impost revolucionari del Capità Enciam
Jo per la meva banda, mentre llegia la notícia al bar, tot esmorzant, he pensat que seria lògic creure que si els empresaris acceptaven l’extorsió i pagaven és perquè no estaven gaire segurs de passar la inspecció que motivaria una possible denúncia... Però potser m’equivoco. Una altra cosa és què feia l’agrupació ecologista amb els diners aconseguits amb aquest mètode tan discutible. ¿O és que la veritable trama l’han creat alguns empresaris per desacreditar als d’Avalon, i així poder fer amb impunitat, sense haver de preocupar-se gaire pel medi ambient?
Segons el mateix diari –embolica que fa fort!–, el president d’Avalon “no goza de muchas simpatías” a la vall. Tot plegat ens recorda aquelles trames locals, complicades i difícils de desxifrar, precisament per la seva especificitat, per això no vull opinar més del compte, perquè seria paper mullat. Vet aquí una notícia de continuïtat que mereixerà la nostra atenció, si és que volem treure’n l’entrellat. (Pel què puc comprovar en el moment d'escriure aquestes línies, els d'Avalon encara no s'han fet ressó de la notícia a la seva web.)
Periodistes signant llibres
20 d’abr. 2009
Les venes obertes... de la societat de consum
¿Això vol dir que compro allò que volen els mitjans? ¿Que estic manipulat? ¿Creieu que les seccions de cultura dels diaris, els blogs monotemàtics o els programes culturals de la TV són en realitat publicitat encoberta? ¿Què en penseu?
Tot això treu cap arran d’un article publicat avui al diari El País, sobre el regal que va fer-li el president veneçolà, Hugo Chávez, sempre tan ocorrent, al seu homòleg nord-americà, Barack Obama. El marc era la V Cumbre de las Américas, que ha tingut lloc aquests dies a Puerto España (Trinidad y Tobago); i el llibre, Las venas abiertas de América Latina, una obra antiimperialista mítica, escrita per l’uruguaià Eduardo Galeano. El fet és que Las venas... ha passat del lloc 60.280 al 5 en el rànquing de ventes de la llibreria virtual Amazon.com. Conseqüència directa d’haver sortit als mitjans: un llibre publicat l’any 1971, mític però amb un índex de ventes modest, s’ha convertit en best-seller per uns dies.
No sé què en penseu vosaltres. Jo no ho trobo malament del tot. Sóc dels que pensen que el canal per on rebis la informació no importa, que el què compta és saber discrepar, aplicant cadascú el seu propi criteri i triant allò que cregui que li pot interessar. Perquè està clar que una de les constants de l’equació del sistema capitalista és la publicitat, però precisament per això: tant me fa que la referència d’un llibre, d’una pel·li o del què sigui m’arribi a través d’un amic, d’un diari o d’un programa de televisió. El que compta és el moment en què trio comprar-lo (o no) i, sobretot, el benefici intel·lectual o el plaer que en pugui treure. No?
"Mossos i criminals"
El mateix mes que els Mossos d'Esquadra contestaven les manifestacions dels estudiants anti-Bolonya amb violència i una preocupant desproporció en l’ús de la força (març de 2009), Roca Editorial publicava Códex 10, l'opera prima d’Eduard Pascual (Barcelona, 1965). És un llibre de relats policíacs, escrit per un mosso. Però no un antidisturbis, ni un agent de tràfic, sinó un antic membre de la brigada d’investigació criminal de la Policia de la Generalitat, ocupació que Pascual va canviar per tasques administratives al mateix cos, l’any 2005, degut a una malaltia auditiva. Des de llavors, reserva unes hores al dia per escriure, amb la imaginació prolífica pròpia dels amants del gènere negre i el bagatge de qui ha viscut casos semblants en carn pròpia. I vet aquí la meva recomanació per la propera Diada de Sant Jordi. Que no tot han de ser escriptors nord-americans o suecs (malgrat que, insisteixo: la trilogia de Larsson és imprescindible). Eduard Pascual ha creat deu històries curtes sobre violacions, assassinats, atracaments, necrofàgia i d’altres activitats delictives, amb la brigada d’investigació dels Mossos d’Esquadra de l’Alt Empordà com a protagonista coral. Deu relats, de ritme i acció trepidants, que es poden llegir per separat però que funcionen com una novel·la. I que segons Paco Camarasa, propietari de la llibreria Negra y Criminal de la Barceloneta i autor del pròleg, tenen el mèrit d’estrenar al nostre país les «novel·les de procediment», que mostren la realitat quotidiana de les investigacions policíaques. Malgrat ser un autor novell, Pascual ha aconseguit una obra àgil, madura i molt ben travada, que, com diu Camarasa, demostra que «ha vingut per quedar-se». Per això li hem preguntat pel seu futur com a escriptor. I ens ha dit que ja té el manuscrit del pròxim llibre, i que aquesta vegada serà una novel·la amb format clàssic: principi, nus i desenllaç. De fet, el darrer relat de Códex 10 es limita a encetar el cas que tindrà resolució en la futura entrega. «Tenim Josep Flores per estona, perquè com a escriptor em va enamorar», assegura l’autor, parlant d’uns dels personatges principals d’aquest debut. I no és per menys. Les peripècies professionals i personals del caporal Flores el converteixen en un candidat idoni per convertir-se en el protagonista carismàtic que necessita tota saga de novel·les negres. Pascual pot haver trobat el seu Pepe Carvalho, vaja. Fins i tot assegura tenir una tercera novel·la al cap.
També hem volgut conèixer el punt de vista de l’autor sobre la resposta de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra a les manifestacions dels anti-Bolonya. Li hem preguntat si pensa que els antidisturbis podrien ser retratats amb el mateix «romanticisme» que ha utilitzat ell per dibuixar els personatges de Códex 10. I la seva resposta és que sí, malgrat «la duresa de la seva especialitat professional». Pascual argumenta que «tots els policies son persones, ciutadans, veïns, germans, fills i amics, però, malauradament, no gaudeixen de la simpatia de la ciutadania». I sobre la tasca concreta d’esgrimir porres i fer-les servir, afegeix: «¿Algú es pensa que a la resta de policies els hi agrada anar a l’aixecament d’un cadàver en avançat estat de descomposició? ¿O que és agradable entrar en un cau de malfactors armats, en una operació de detenció, sense que ningú et garanteixi que en sortiràs pel teu propi peu? (...) Però algú ha de limitar els actes violents que destrossen el parament públic que tots paguem, o creen danys als béns de les persones. ¿Què creus que pensa el propietari d’un vehicle apedregat? ¿O el propietari d’una botiga a qui li trenquen l’aparador?». Finalment, admet que «els danys col·laterals que es produeixen s’haurien de minimitzar, i segur que aquests policies ho intenten».
Està clar que s’han de minimitzar. Millor encara: s’haurien d’eliminar. Perquè estem parlant de persones (estudiants, periodistes i gent que passava per allà) que van patir la «desproporcionada actuació» dels mossos, en ple carrer i davant les càmeres, el passat 18 de març a Barcelona. No és descabellat pensar que la professionalitat que se l’hi suposa a la policia l’hi hauria de permetre trobar una alternativa a la brutalitat d’aquells dies. I algú podria opinar que he començat parlant de literatura però ara m’estic desviant del tema. Però mirin, algú va dir que sota les trames del gènere negre solen amagar-s’hi crítiques socials. I entenc per «crítica» l’acció d’assenyalar els defectes d’alguna cosa que no acaba de funcionar i que, per tant, és susceptible de millorar. Com en el cas que ens ocupa, vaja. Per això he cregut necessari «barrejar» lletres i porres en aquest article. Perquè trobo que el dret a manifestar-se sense ser apallissat per la policia és indispensable. Sinó no ens queda res. I perquè l’autor que ens ocupa era un interlocutor de luxe, a qui agraeixo la seva sinceritat i, sobretot, el seu talent literari, negre i criminal.
(Text: Jordi Benavente. Publicat a L'Informador de Martorell, el 17 d'abril de 2009)
18 d’abr. 2009
L'apassionant circ de la política (1)
Avui parlem del socialista Joan Ferran (PSC) demanant que els mitjans públics (TV3) ofereixin “més inputs positius” i deixin de fer “zooms sobre els conflictes”. Tot plegat, fent referència al –segons ell– exagerat tractament que va donar la televisió de Catalunya de les càrregues dels mossos antidisturbis contra els estudiants anti-Bolonya, i els periodistes, i la gent que passava per Via Laietana aquella nit de mitjans del mes passat. El comentari va tenir lloc ahir en una compareixença de la directora de TV3, Mònica Terribas, a la Comissió de Control (CCMA) al Parlament. Els antecedents més immediats eren la queixa del Conseller Saura, segons el qual s’havia malmès la imatge dels mossos de tant passar pels TN tot el que s’havia enregistrat aquella nit del 18 de març. Terribas, dominant com sempre la situació, va respondre que el que no farà TV3 és “edulcorar” la realitat. Show must go on.
17 d’abr. 2009
Aquelles notícies especials (1)
Això d’un vol de la Turkish Airlines, direcció Rússia, em va sonar molt exòtic, no sé si us passa el mateix. Després hi havia l’emoció d’aquest intent de segrest per part d’un home begut (tot i que admeto que quan t’hi trobes no t’ha de fer gens de gràcia). Però el que va acabar de seduir-me del tot, va ser que el presumpte segrestador pogués tractar-se d’un conocido poeta uzbeko. No per la nacionalitat, sinó per la vocació. Això és reinventar l’expressió “poeta maleït”, vaig pensar. Immediatament, vaig buscar-ne més informació a Internet. A Europa Press hi deien que, al final, l’home havia estat identificat com a Yashar Pashaoglu, un rus de 52 anys. Explicaven que li havia entregat una noteta escrita a mà a una de les hostesses de l'avió, amb instruccions precises pel pilot. Si no es dirigia cap a Estrasburg (França) faria detonar uns explosius. Quan finalment alguns passatgers el van poder reduir, van descobrir que anava desarmat. Ni bombes, ni armes, només paraules.
El text d’Europa Press afegia curiosos antecedents: l’any 2005 Pashaoglu s’havia plantat a la plaça Roja de Moscou, carregat amb els seus llibres, i s’havia calat foc a la roba, mentre recitava una de les seves poesies. Riu-te’n del “tot per l’audiència”. Quan vaig llegir això me’l vaig imaginar una hora i pico abans de pujar a l'avió (tres anys després de l’episodi incendiari a la plaça moscovita). Passant el control de seguretat de l'aeroport amb alè de vodka barat, ulls vermells i mans fines, de poeta. Pertorbat i desequilibrat, però romàntic i amb estil, això no se li pot negar.
A vegades passa. Un dia qualsevol, una notícia especial es col·la entre la resta d’informacions d’un diari. I dic “especial” pel seu component humà i alhora surrealista, còmic o tràgic. I és per coses com aquesta, que diuen que la realitat supera la ficció.
15 d’abr. 2009
No One Belongs Here More Than You
La qüestió és que dissabte vaig llegir al Babelia que ja estava a la venta el seu llibre de relats, i, és clar, vaig córrer al FNAC a comprar-lo. El seu estil és senzill, de frases curtes i directes. I els seus relats emocionen, perquè transiten per sobre la línia que separa la tragèdia de la comèdia, amb tota naturalitat. I perquè parlen d'amor i desamor, d'anhels, de desitjos i, sobretot, de sexe en tots els seus vessants, amb tanta perversió com innocència. Voleu un botó (un petit fragment) de mostra? Aquí ve: “Ése es mi problema con la vida, que la vivo a la carrera, como si me persiguiesen. Incluso con las cosas cuyo objetivo es la lentitud, como por ejemplo tomar un té relajante”, o “A veces, pienso en decir algo, pero después me pregunto: ¿Merece la pena? Y simplemente no merece la pena”. Una lectura que sí val la pena, vaja. Quedeu avisats, sobretot ara que s’acosta aquell dia en què fins i tots el que no llegeixen mai, compren llibres.